vineri, 8 noiembrie 2013

Uman. Promisiune facuta si neterminata!

suntem oameni ...
avem nevoie de hrana ...
cred ca nu este un pacat sa mancam ceva bun, gustos si complet.

Reteta interesanta!
300 gr de piept de pui (este mai gustoasa carnea aflata pe pulpa, insa este mai comod cu pieptul de pui)
 - se taie bucati mici, maxim marimea unei lingurite
Se lasa intr-un vas la macerat in bere (aprox. 500 ml), in care s-a stors zeama de la o portocala, si s-a adaugat o lingurita de zahar brun + si 50 ml sos Teryaki. Minim 2 ore!

Separat 
Intr-o tigaie se pun la prajit, si se gateste la flacara mare, iute:
- 3 cepe medii taiate marunt, cu putin ulei (de care prefera bucatarul - de nuci pentru sanatate, de masline pentru aroma ... cand aveti figuranti la masa, sau de floarea soarelui in care s-a pastrat ardei iute ... daca vin eu in vizita), si cu 2 linguri de sos teryaki. Se adauga busuioc dupa gust, proaspat sau uscat ...
- 2 gogosari dulci - taiat cum puteti - marunt sau mediu. Se adauga dupa ce se inoaie putin ceapa... din cauza sosului teryaki - ceapa va avea o culoare maronie. Atentie! sa nu va pacaliti ... Gustati!
- 2 sau chiar 3 rosii, taiate cuburi mici - se adauga ultimele

... toate astea petrec in tigaie maxim 6 minute!
Daca adaugati ciuperci la sos, se prajesc separat. Mai ales cele din familia agaricus (champignon brun, alb, crifil, termofil, etc). Pleurotusul se poate da direct in tigaie, pentru ca de fapt este un burete, nu este o ciuperca.

Puiul se scurge, si se prajeste la tigaie, la foc mare. Cand este facut, se adauga peste el sosul executat mai devreme.

In paralel, se fierbe orez, varianta "al-dente", sau mai simplu:
- se adauga orezul, in apa clocotita. Se lasa 3 minute, se scurge apa si se acopera bine orezul. Dupa inca 5 minute, orezul este super-exact.

Alune sarate, sau nuci bine uscate, se strivesc cu manerul cutitului si se lasa intr-o farfurioara la indemana.
Ananas proaspat si cateva felii dintr-o portocala curatata de pielita, se lasa la tigaie 1 sau 2 minute fara ulei sau alte amendamente.

Se pregatesc farfuriile astfel:
- orez dupa vointa
- peste orez se pune sosul
- se completeaza cu cateva bucatele de portocala si ananas (sau se adauga la masa!)
- se arunca maxim o lingurita de alune pisate peste farfuria astfel mobilata.

Mare atentie!
NU uitati sa curatati portocala de pielita. Pielita la tigaie se amaraste.

Pofta buna Natco!

2 comentarii:

nataliaconran spunea...

Ohohoo, deja stiu lista de cumparaturi pt weekend! Intai fac pt noi, musafirii sa mai astepte!

Sosul teryaki o sa-mi dea batai de cap, am gasit pe net o reteta, contine sake, or acest produs daca il gasesti e de calitate proasta in Ro (nu merita pretul), dar un mester bucatar zicea ca mai bine il inlocuiesc cu vin alb. Soia am... o sa fac sosul cu ce am la indemana.

Ma recompensez cu o reteta de SOS DE VIN:

Iti trebuie 2 cepe, 1 morcov ras, 2 linguri de faina, 1/4 L apa, 100-150 ml vin sec (alb-pt pasare sau peste, rosu-pt fripturi)
Pui la calit in 2 lingurite de unt ceapa taiata rondele apoi morcovul ras. Cand sunt calite adaugi faina si amesteci usor si stingi totul cu apa si vin. Lasi la fiert la foc mic pana se injumatateste, amesteca din cand in cand sa nu se prinda de oala! Aa, poti adauga si cateva ciuperci tocate, daca vrei un gust mai sofisticat!
La sfarsit condimentezi cu sare+piper si presari nitel patrunjel tocat.

Se pun cateva linguri peste carnea servita.

Tomulescu I spunea...

de cateva luni, studiez o reteta de sos de piper ... inca nu am ajuns la o concluzie ...
in fapt amestecul este cam asa:
- doua lingurite de piper bun, se fierb in vin alb (250 ml), cu putin ghimbir, busuioc .... aici inca studiez
- dupa ce da intr-u clocot se pun rosii tocate (sa zicem intre 200 gr si 400 gr) cat se poate de marunt, chiar date prin masina de doua ori ...
- pe final (dupa ce scade cat considera jupanul) se adauga 50 ml de cognac, sau orice alcool mai puternic - dupa dorinta.
... inca lucrez la concluzia asta ... merge cu castraveciori murati in otet dulce, la o friptura de orice neam - ce se preteaza la bucati mari