marți, 3 iulie 2012

Hoţii de idei

            Este destul de dificil, ca în regim internaţional să acuzi pe cineva că se foloseşte de nişte concepte preluate fără a fi specificate provenienţa.
            De ce?
            Din întâmplare, sau nu, vorbesc patru limbi  - inclusă fiind şi limba română – şi pot înţelege că la nivel de traducere, o translatare de nivel mediocru dintr-o limbă în alta, poate genera confuzii. Sau mai exact, faptul că există un traducător de nivel mediocru – chiar dacă este certificat ca fiind traducător atestat, ridică imediat confuzii pentru o lucrare de specialitate. În plus poate să apară confuzia asupra unei lucrări de specialitate foarte uşor, datorită unui traducător slab, care poate echivala concepte ce necesită rafinament în gândire, cu concepte existente deja însă în forme puţin dezvoltate, fără a atinge multitudinea de valori de adevăr existente în lucrarea originală.
            Vin cu exemplul practic, al insulinei – care de fapt a fost creată – sau mai exact identificată de doctorul român Nicolae Paulescu iar în evidenţele internaţionale figurează F.G. Banting şi C.H. Best din Canada, care de altfel au primit un premiu Nobel, exact pentru descoperirea insulinei (aici http://izestrea.wordpress.com/2011/10/15/premiul-alfred-nobel-din-1923-pentru-descoperirea-insulinei/ sau http://www.gid-romania.com/IndexSections.asp?SID=47  există clarificări în acest sens).
            Iar acum, în planul românesc, se fac divagaţii asupra furtului intelectual.
            Dar oare, toţi aceşti farisei ce se învârt în jurul ideii de furt intelectual , plagiat nu pot analiza un pic şi legea după care se dau şi iau doctorate, licenţe acum la nivel de moment prezent, cât şi la nivel de istorie în România?
            Unde este hiba?
            La nivel legislativ dar mai ales în mediul universitar se caută menţinerea nebuloasei pe subiectul furt intelectual sau mai exact brevete şi invenţii româneşti, doar pentru a permite organizaţiilor internaţionale să beneficieze de produsul creierelor româneşti, fără a plăti în vreun fel daune pentru adevăratul furt intelectual în dauna României şi a românilor.
            Mă uimeşte acum că o întreagă clasă politică ce se regăseşte exact în instituţiile cu rol legislativ – respectiv Senat şi Camera Deputaţilor – nu clarifică situaţiile de acest gen. Doar au la îndemână principalele pârghii care pot face lumină în zona de brevete şi invenţii – respectiv creare sau modificarea legilor!
            Cum?
            Aliniind legea românească cu legea internaţională, dar şi modificând procedurile româneşti – la nivel de comunicare în mediul universitar cât şi la nivel de instituţii româneşti cu instituţii internaţionale.
            Ca un plus aş constitui în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării o comisie care să lumineze cazul doctorului Nicolae Paulescu. Merită acest om, cu prisosinţă acest efort!
            Statul – în continuare, prezintă mari abateri de la respectarea legii şi a cetăţenilor. De ce?! – vor întreba mulţi… Doar pentru că multe lipsuri, Statul Român are obligaţia morală să apere şi realizarea cetăţeanului Paulescu Nicolae  şi să îi dea locul meritat în planul internaţional al realizărilor ştiinţifice.


Niciun comentariu: